Selkeä visio ja toimintasuunnitelma ajaa muutosta, ei teknologia

Adela Sail Racing
Osallistuin männä viikolla purjehduksen ORC luokan EM-kisoihin Pärnussa. Vastassa oli Pohjoisen-Euroopan parhaat veneet ja purjehtijat. Edustimme kisoissa samalla Suomea Offshore Racing Team Finlandin nimissä.
Adela EM 2015

Osallistuin männä viikolla purjehduksen ORC luokan EM-kisoihin Pärnussa. Vastassa oli Pohjoisen-Euroopan parhaat veneet ja purjehtijat. Edustimme kisoissa samalla Suomea Offshore Racing Team Finlandin nimissä.

Paluumatkalla pohdin, että mitkä asiat ovat mahdollistaneet sen, että miehistömme on päässyt näin kovatasoiseen kisaan mukaan. Miehistömme koostuu hyvistä ystävistä - ei ammattipurjehtijoista. Vielä muutama vuosi sitten ei olisi uskonut kuinka menestyksekäs taipaleemme on ollut.

Aloittaessani kisaamisen -90 luvulla, alkoi miehistössä sukupolvenvaihdos. Monella kokeneemmalla gastilla mökkielämä alkoi tuntua mukavammalta kuin punttaaminen (purjeveneen laidalla istuminen) ja purjeiden päällä nukkuminen. Pikkuhiljaa keski-ikä tippui ja saimme koottua porukalla hyvin toimivan kokoonpanon erilaista osaamista ja persoonaa. Voisi ajatella, että vastaavanlainen sukupolven vaihdos on edessä monella teollisuuden ja teknisen kaupan yrityksellä, joten rohkenen kannustaa uuden osaamisen hankkimiseen – kunhan oikeat tyypit löytyy.

Pärjäsimme silloisella, matkaveneen ja kisaveneen yhdistelmällä, hyvin avomeri-kisoissa ja jotenkuten myös ratakisoissa. Mieleen kuitenkin nousi visio kansainvälisissä arvokisoissa menestymisestä ja ryhdyimme yhdessä pohtimaan, mitä vision toteuttaminen vaatisi. Tietysti yksityiskohtia oli useita, mutta seuraavat seikat olivat ratkaisevia: 1) selkeä tavoite, 2) selkeät roolit ja työnjaot, 3) tavoitteellinen treenaaminen ja 4) koneiston eli veneen vaihto. Kun tavoite oli määritelty, hyppäsimme suoraan oikeanlaisen kilpaveneen hankintaan, koska harjoittelu ja roolit ovat siitä riippuvaisia. Hankintakriteereitä listattiin ja vaihtoehdoista käytiin monta kiivasta keskustelua. Lopulliseen päätökseen vaikutti etenkin referenssit eli aikaisempi menestys arvokisoissa sekä varustetaso eli kuinka hyvin se vastasi meidän tarpeitamme. Onneksi hinta oli myös kohdillaan.

Veneen ostamisen yhteydessä tutustuimme kilpapurjehdusvalmentajaan, jonka palkkasimme valmentamaan myös meitä. Ulkopuolisen oli selvästi helpompi nähdä miehistön vahvuudet ja heikkoudet sekä opastaa niillä alueilla, mistä meillä ei ollut tarpeeksi osaamista. Päädyimme jopa vaihtamaan miehistön rooleja, joka yllättäen nosti jäsenten motivaatiota vaikka voisi kuvitella että muutos tuo pelkoa ja kaaosta. Ei tuonut.

Näillä eväillä olemme nyt treenanneet muutaman vuoden ja viime viikolla saavutimme – ainakin omasta mielestämme – parhaimman tuloksen koskaan. Sijoituimme EM-kisoissa sijalle 7.

Miksikö pohdin näitä asioita? Siksi, että mielestäni jokaisen yritysjohtajan olisi hyvä pohtia vastaavia asioita etenkin nyt, kun yritykset voivat digitalisaation avulla muuttaa merkittävästi toiminta- ja ansaintamallejaan. On mahdollista tehdä isoja loikkia eteenpäin ja valloittaa kansainvälisiä markkinoita. Kunhan pitää mielessä, että se ei ole teknologia joka tämän pelin ratkaisee – teknologia on vain yksi osa ratkaisua. On mietittävä oma visio kuntoon ja tehtävä toimintasuunnitelma, joka sisältää digitaalisuuden tuomat mahdollisuudet. On varmistettava, että henkilöstö tietää mikä heidän roolinsa. Lisäksi on varmistettava että kaikkea tätä tukee oikeanlainen ”koneisto”. Ulkopuolisen konsultin käyttäminen on myös suositeltavaa, mutta vain siinä tapauksessa, että muutoksia kohtaan on mieli avoinna.

Eli ei muuta kuin tuulta purjeisiin!

Julkaistu: 18.08.2015