Miten kehittää tiimityötä etätyön aikana

Tiimi
Grape People toteutti e21:lle tiiminkehityspäivän, jossa pohdittiin yhteisöllisyyttä ja viihtyvyyttä työpaikalla.

Kuten monet muutkin työyhteisöt, korona pakotti myös e21:n siirtymään täyteen etätyöhön. Poikkeustilasta tulikin vaivihkaa uusi normaali ja etätöihin jäätiin vaikka rajoitukset olivat päättyneet.
Ennen pitkää kävi ilmeiseksi, ettei kommunikaatio enää sujunut yhtä hyvin kuin ennen. Tiimihenki oli heikentynyt ja tuntui vaikeammalta ylläpitää sitä. Etenkin uusien työntekijöiden oli vaikeampi päästä osaksi työyhteisöä.

Toimitusjohtaja Marko Rautakoura tiesi, että jotain oli tehtävä, mutta yhteisöllisyyttä ei voi pakottaa esimerkiksi komentamalla kaikki toimistolle. Mitä jos ratkottaisikin ongelma yhdessä?

Päätettiin pitää tiimipäivä, jossa yhdessä pohdittaisiin yhteisöllisyyden haasteita ja ratkaisuja.

Työpajan toteutus

Päivä työpajassa alkoi lounaalla toimistolla, tunnelma oli rento ja odottava. Toimitusjohtajamme Marko Rautakoura avasi päivän tarkoituksen nopeasti, ja sitten fasilitaattori Jonas Rajanto esitteli meille työskentelytavan.

Lämmittelyksi osallistujat juttelivat pienryhmissä työpajaan liittyvistä aiheista. Valitsimme aiheiksi mm. harrastukset, inspiraation lähteet, pelit, tekoälyn ja yhteisöllisyyden. 

Lyhyen yhteisöllisyyteen keskittyneen esityksen jälkeen pohdimme ryhmissä yhteisöllisiä kokemuksiamme. Jaettujen tarinoiden kautta aihe alkoi elää ja kirkastua.

Seuraavaksi pohdittiin yhteisöllisyyttä työpaikalla. Tätä varten ryhmät rakensivat legoilla vision työpaikan yhteisöllisyydestä. Ryhmät esittelivät tuotoksensa toisilleen ja kertoivat tarinoita rakennelmien pohjalta. Ilmapiiri legojen parissa oli hyvin energinen ja naurua riitti. Oli todella mielenkiintoista nähdä miten kolleegat taklasivat luovaa ongelmaa eri tavoilla!

Seinälle kirjoitimme parityönä yhteisöllisyyden tavoitteita työpaikallamme. Tauon jälkeen jaottelimme itsemme ryhmiin näiden tavoitteiden perusteella, etsien ratkaisuja.

Lopuksi, Needs & Offers -vaiheessa, pohdimme, mitä tarvitsemme arjessa voidaksemme hyvin ja mitä voimme tarjota toisillemme. Tämä harjoitus toi meidät lähemmäksi toisiamme, ymmärtäen paremmin, miten voimme palvella toisiamme työssä ja arjessa.

Tiiminkehityspäivät legot

Työpajan vastaanotto

Työpajan tarkoitus oli vahvistaa yhteishenkeä ja ymmärtää paremmin työpaikan mottoa: palvellaan toisiamme. Kasvotusten työskentely oli osallistujien mukaan hyvä valinta ja teki päivästä rennon ja sujuvan.

Työskentelyn teki helpoksi selkeä rakenne, joka oli räätälöity ryhmän tarpeeseen. Osallistujat kiittivät työskentelyn monipuolisuutta; ei vain istuttu ja keskusteltu, vaan ratkottiin kysymyksiä monimuotoisesti työskennellen. Legoilla rakentaminen oli erityisen virkistävä tapa luoda visio yhteisöllisyydestä.

Fasilitaattorin positiivisuus ja itsevarmuus tempasi mukaansa jotta osallistujat uskalsivat heittäytyä ja laittaa itsensä likoon. Ulkopuolinen fasilitaattori myös vapautti totutusta ryhmädynamiikasta ja pinttyneistä toimintatavoista. Kaavan rikkominen innosti ja energisoi ryhmää. Erityisesti henkilökohtaisten tarpeiden pohtimista ja diilien luomista kiitettiin. Kaikki ottivat hetken miettiäkseen mitä itse tarvitsevat, jotta voivat palvella muita.

e21:lta lämmin suositus ja kiitos Grape People:n mahtavalle fasilitoinnille! 

Kiinnostaisiko sinua tulla töihin e21:lle?

Tutustu avoimiin työpaikkoihin ja lähetä avoin hakemus. Sinullakin on mahdollisuus päästä mukaan kehittämään helpompaa elämää kaikille rentoon ja hyvinvoivaan työyhteisöömme :)

Julkaistu: 27.11.2023